Av Cato Litangen, leder av Mimeta.

Det fjortende i rekken av Det internasjonale møtet mellom partnere for utvikling av kulturelle rettigheter i arabisk kulturliv vil i år arrangeres på Lillehammer. World Expression Forum (wexfo.no) er anledningen. Mimeta er tilrettelegger

To dager går med til diskusjoner om utviklingen av en uavhengig kultursektor i regionen. Representantene kommer fra krigsherjede land, fra land med autoritære regimer og land som har en betinget frihet for sektoren. Kunstnerisk frihet, tilgang til deltakelse i kunstproduksjon, ytrings- og forsamlingsfrihet er del av tematikken. 

Et spørsmål er hvordan organisasjoner, som syriske Ettijahat, kan fungere på vegne av en nasjons kultursektor når utøverne er spredt fra eget land til landflyktighet. Det vil også være fokus på retten til å formidle egne historier, og at denne også må gjelde unge mennesker bosatt i flyktningeleirene i Libanon

Aurelien Zouki leder residensvirksomheten Hammana Artist House i Libanon, et av landene med betinget kunstnerisk frihet. Kunstnerisk representasjon sensureres både sosialt og av myndigheter. 

Den statlige sensuren er dessverre fortsatt aktiv i vårt land. Regjeringen har en komité som kunstnere må presentere sitt manus eller prosjekt overfor for å få godkjenning. Denne komiteen kontrollerer om politikere får direkte kritikk, om det inneholder uttalelser mot religiøs praksis eller om sex presenteres innenfor akseptable rammer.

Men den virkelige sensuren gjøres ved terrorhandlinger som attentatet på ......, en fremtredende intellektuell, filmskaper og politisk aktivist som var involvert i å samle bevis på ...... sitt ansvar i Beiruts havneeksplosjon. Slike hendelser trekker en virkelig rød linje for alle som er villige til å slutte seg til enhver opposisjonsaktivisme.

Vårt ansvar og bidrag til endring innenfor disse begrensningene er ved å fremme mangfold i kunstneriske uttrykk, og ta opp samfunnsspørsmål på en ikke-konfronterende måte. 

Å oppmuntre til visse kunstneriske praksiser er allerede høyst politiske. Friheten til en poetisk diskurs står allerede i opposisjon til de lukkede ideologier i vårt samfunn. Å presentere en moderne danseforestilling for en familie, et teater hvor kvinnelige kunstnere innfører en likestillingsoppfatning i deres fortelling eller en historie som skaper forbindelse mellom lokalsamfunn og flyktningsamfunn, er alle handlinger som diskrediteres politisk og religiøst. Men for oss er dette måter vi kan bekjempe ulike lag av den sosiale og politiske sensuren på.

De immaterielle ressursene er sentrale i etterkrigsinnsats. I Mosul i Irak er har en studentgruppe startet kulturstedet Book Forum. Det begynte med en innsamlingsaksjon for bøker til det utbombede universitetsbiblioteket i byen. Etter hvert fikk de i gang offentlige samtaler, litteratur- og musikkforestillinger. Book Forum fikk status som organisasjon, fikk organisasjonsopplæring og finansiell støtte til programaktivitet gjennom initiativet Fa´ael. I månedsskiftet mars-april organiserte de en musikkfestival i byen, som del av rekonstruksjonen etter krigen. 

Mosul hadde en rolle som kulturby, men alt lå i ruiner etter år med terror og forbud mot kunstnerisk produksjon. I rekonstruksjonsprosesser må det satses miljøer som Book Forum. Organisasjonene som nå samles på Lillehammer understreker at kultursektorutvikling må inkluderes i rekonstruksjonen som pågår i ødelagte stater. 

Utenriksdepartementet lanserte sin strategi for ytringsfrihet i 2021. Den inkluderer kunstneriske ytringer i det utenrikspolitiske arbeidet for ytringsfrihet. World Expression Forum omfatter også alle kunstneriske uttrykk i sitt formål: Frie medier, levende litteratur og andre kunstformer er grunnleggende forutsetninger for ytringsfrihet. Mediene, litteraturen og andre kunstneriske uttrykk gir kunnskap, og er sentrale for konstruktiv, kritisk debatt. De utfordrer fastlåste forestillinger, former vår selvforståelse og er samtidig samfunnets hukommelse

Den kunstneriske friheten er del av de kulturelle rettighetene, som også inkluderer retten vi har til å delta i kunstnerisk produksjon, en rettighet som gjerne er begrenset av sosiale, kulturelle og politiske forhold. Tunisiske L´Art Ruearbeider utrettelig med kunsten som demokratiserende kraft i samfunnet, men også demokratisering av kunstsystemet gjennom sosialt engasjerte kunstprakiser.

Under Wexfo vil historiene om brudd på ytringsfriheten være mange. En av de største arabiske kulturorganisasjonene, Al Mawred, vil innlede i et side-arrangement under Wexfo. Det tiltagende behovet for beskyttelse av kunstnere blir poengtert. Mekanismene for beskyttelse kunstnere må på nivå med mekanismene som virker for journalister, politikere og andre menneskerettighetsaktivister. Sidearrangementet skjer parallelt med seminarene på formiddagen den 31. mai. Det er fri deltakelse for dem som er med på Wexfo. 

World Expression Forum (Wexfo) er initiert av norske forleggere og mediebedrifter, som var raske til å invitere inn aktører som arbeider med kulturelle rettigheter. Wexfo følger opp det grunnlaget som ligger i norsk utenrikspolitikk. Norge tar posisjon i det internasjonale menneskerettighetsarbeidet og understreker de kulturelle rettighetene og ytringsfrihetens betydning i demokratisering og samfunnsutvikling. 

Vi ser frem til å møte dere på Lillehammer!

Posted
AuthorLitangen