Photo: Liv Øvland/ Risør kommune.

Photo: Liv Øvland/ Risør kommune.

- Det er veldig trist at fire syriske  musikerne som skulle vært i Risør til helga ikke får visum til Norge etter å ha arbeidet sammen med musikere fra Risør og nabokommunene over lang tid, sier ordfører Per Kr. Lunden. Han har brukt kontakter i Utenriksdepartementet for å prøve å få til en ny vurdering av søknaden, men oppfatter det som nytteløst. Men ordføreren er glad for at det likevel blir en flott internasjonal kulturbegivenhet i Risørhuset til helgen.

Grunnen som gis for visumavslaget i den norske ambassaden i Beirut er at de frykter at ungdommene skal bli i Norge og ikke reise tilbake til Libanon.

- Det er veldig leit. Som vertskap for de arabiske musikerne skulle vi nok ha sørget for de kom trygt på flyet tilbake. Det har vært store forventninger til samspillet både fra musikere i Risør og deltakere i Libanon. Nå må vi nøye oss med musikk på video fra våre arabiske venner. Men det blir likevel et kjempefint flerkulturelt arrangement i Risørhuset til helga, sier Sigbjørn Tønnesland, som er en av ildsjelene bak arrangementet.

Profesjonelle musikere fra Norge og Libanon har bygd forestillingen som skal framføres under forestillingen 6. og 7.april i Risørhuset, under tittelen ”Der ute – her inne”. Repertoaret ble spikret i januar i år, og musikerne har jobbet med komposisjonene siden dette. Også i Libanon har musikere arbeidet målbevisst etter at de ble invitert med som gjestemusikere i forestillingen. Læreren deres var i Norge i januar for å holde kontakten med Risør.

- Avgjørelsen setter et stort spørsmålstegn ved norsk praksis knyttet til kunstneriske rettigheter.  Gjennom innreisenekten forhindres kunstnerisk produksjon, kunstnerisk utveksling og samarbeid. I tillegg hindrer norske myndigheter risørpublikummet en kunstnerisk opplevelse. Denne visum-praksisen er dessverre blitt et stort problem i Norge og Europa. Vi ønsker et bredt kunstnerisk ytringsmangfold på våre scener, men stopper mangfoldet ved grensen vår, sier Cato Litangen fra Arendal. Han er daglig leder av den internasjonale kulturorganisasjonen Mimeta som har hjulpet til for å gjennomføre utvekslingen mellom Risør og Libanon.

- I desember 2017 besøkte jeg sammen med styret i den internasjonale organisasjonen Mimeta Libanon for første gang. Det som gjorde størst inntrykk var møtet med organisasjonen Action for Hope og deres engasjerte og kunnskapsrike medarbeidere fra Libanon, Egypt, Syria og andre land i området. Kultur er helt sentralt i arbeidet i. Gjennom musikk, teater, foto, film og bildende kunst får barn og voksne i flyktningleirene anledning til å uttrykke følelser, frustrasjon, sorg og håp over situasjonen i hjemlandet og den krevende ventetiden i midlertidige leire, forteller ordfører Per Kr. Lunden i Risør.

Tilfeldighetene gjorde at ordføreren  sammen med styret i Mimeta tok med seg Action for Hopes ledere til Risør i august i fjor. De besøkte Arendal under Arendalsuka og møtte nøkkelpersoner i det lokale kulturlivet i Risør. Blant dem samspill-entusiasten Sigbjørn Tønnesland og kulturskole-rektor Kari Norman Bernhoft. Det var den første kontakten som la grunnlaget for forestillingen ”Der ute – her inne”.

Posted
AuthorLitangen